Foreldresamarbeid
Oppstart og tilvenning i barnehagen
Barnehagestart er en spennende tid for både deg og barnet ditt, og vi skal prøve å gjøre overgangen så trygg og god som mulig. Hvor lang tid det tar før barnet er trygt i sine nye omgivelser er forskjellig fra familie til familie. Små barn bruker ofte lang tid på å bli kjent med nye voksne og etter hvert knytte seg til dem. Noen trenger mer tid og oppfølging enn andre.
Den første tiden
Å levere i barnehagen de første gangene er uvant og kan oppleves som vanskelig, men husk at din utrygghet kan smitte over på barnet. Er du som forelder trygg på barnehagen og har tillit til de ansatte, vil det påvirke barnets opplevelse positivt. Den første tiden er det nyttig med en trygg og god kontaktperson å forholde seg til, slik at både du og barnet har et fast holdepunkt i den nye hverdagen.
Her er noen tips til den første tiden
- Ta barnets følelser på alvor.
Følelser i seg selv er ikke farlige, men det er farlig å undertrykke følelser. Vis at du forstår barnet, gi trøst og medfølelse når det gråter. - Gå når du sier at du skal gå. Bli gjerne en stund i barnehagen, men når du først sier du skal gå, må du ikke la barnet få dra det ut. Gjør det samme hver dag, det skaper forutsigbarhet og trygghet. For all del ikke lur deg bort, det bidrar til utrygghet og kontrollbehov hos barnet.
- Fortell at du kommer tilbake og hold det du lover.
Selv om barnet er lite og ikke har samme forståelse av tid som eldre, vil det etter hvert forstå. Ikke si at du kommer snart, for det gjør du ikke. - La barnet få beholde smokk eller kosebamse ved avskjed. Det er godt for barnet å ha noe trygt og kjent å trøste seg med.
- Om barnet klamrer seg fast til deg og nekter å slippe, er det beste for barnet at det er mor eller far som løsner grepet og overleverer det til et trygt fang. Gi gjerne uttrykk for at du forstår at barnet synes det er vanskelig, det bidrar til at barnet føler seg forstått og at det ikke er voksne i barnehagen som «røver» fra det tryggheten.
- Trygg deg selv. Ikke vær redd for å ringe eller sende melding til barnehagen å spør hvordan det går. Vi sender også oppdateringer i løpet av dagen den første tiden.
- La barnet om mulig ha kortere dager i barnehagen de første ukene. Prioriter god tid sammen med barnet på ettermiddag og kveld.
- Snakk positivt om alle voksne barnet møter i barnehagen. Vi har alltid en kontaktperson til barnet, også kalt primærkontakt. Det er en som følger opp barnet ekstra i løpet av dagen. Dette er viktig for en trygg og god tilknytning. Kontaktpersonen er ikke alltid til stede, så ved å snakke positivt om alle bidrar du til at det blir enklere for barnet å bli trygg på mer enn bare en. Er det noen du ser barnet ikke er trygg på, ta kontakt med oss og fortell hva som er vanskelig